7 způsobů, jak se vypořádat a předcházet častý virovým infekcím

29.02.2016 08:43

Opakuje se u vás často nachlazení, chřipka, zánět průdušek, opary, herpes? Zkuste tyto přírodní prostředky ...

Naše těla jsou uzpůsobena tak, aby se neustále zbavovala patogenů, ale oslabený imunitní systém, chronická únava, fyzický a emocionální stres často vedou k opakujícím se virovým infekcím. Ty mohou zahrnovat nachlazení, chřipku, bronchitidu, opary nebo ohniska herpesu.

Pokud jste zažili některou z výše uvedených více než jednou v minulém roce, může to být znamení, že máte oslabený imunitní systém. Váš imunitní systém funguje na třech úrovních vaše pokožka, hleny, sliny a další tělesné tekutiny tvoří bariéru proti většině patogenům. Pokud se nějaké patogeny dostanou přes tuto vrstvu, vaše tělo reaguje zahájením léčení, při akutní (lokalizované) formě i chronické formě. Chronický zánět může vést k onemocnění, pokud se neléčí, což je důvod, proč je tak důležité, abyste konzumovali mnoho protizánětlivých potravin ve Vaší stravě. Finální úroveň obrany se stane, když Vaše tělo vysílá T a B buňky, které zabíjejí patogeny a vytvářejí protilátky.

Začleněním jednoduchých tipů životního stylu a zdravé, imunitu posílující, stravy do Vašeho každodenního života, můžete posílit vlastní obrannyschopnost organismu proti nemocem.

1. Kokosový olej

Kyselina laurová je nasycený tuk nalezený v kokosovém oleji. Je známo, že inhibuje produkci viru a je často používán pro boj s širokou Kokosový olejškálou virových infekcí, nachlazení, chřipky, prasečí chřipky a oparů. Antimikrobiální účinky kokosového oleje působí tak,  že vytvoří ochrannou lipidovou bariéru kolem bakterií a virů. Kokosový olej má vysoký bod varu, a proto je ideální pro vaření při vysokých teplotách (nepřepaluje se). Zkuste dát zeleninu jako mrkev, petržel, fenykl a růžičkovou kapustou pražit v kokosovém oleji při 375 stupních po dobu 30 až 40 minut, budete mít zdravé a imunitu posílující jídlo. Kokosový olej je vhodný i pro orální očistu, stačí lžíci kokosového oleje nechat působit v ústech asi 20 minut.

2. Spirulina

Tato volně plovoucí řasa nebo sinice, která se tvoří ve slané vodě nebo sladké vodě, se používá jako zdroj potravy v civilizacích po celém světě, od Aztéků do Číny, Japonska a Koreje. Je vynikající pro vegany (zdrojem vitaminu B12). Spirulina snižuje virovou aktivitu a zvyšuje imunitní reakci. Některé studie dokonce prokázaly, že dlouhodobé užívání spiruliny může snížit virovou zátěž HIV a výrazně snížit symptomy.
A konečně, u spiruliny bylo prokázáno, že účinně bojuje proti HSV-2 (herpes genitalis) tím, že brání vstřebávání a penetraci viru v počátečních fázích.

3. Houby

Houby nejsou jen chutné, jak je také známo, ale mají i antivirové, antibakteriální, protinádorové vlastnosti. Vetšina druhů hub obsahuje beta-glukany, sloučeniny, které aktivují imunitní systém a brání infekcím. Beta-glukany aktivují vaše bílé krvinky do nejvyšší pohotovosti pro případ invaze virů, a tak brání onemocnění v zárodku.
Některé brazilské houby Agaricus blazei murill obsahují vysoké množství beta-glukanů vzhledem k hmotnosti, ale běžnější odrůdy, jako je shiitake , hlíva ústřičná a Maitake jsou také jejich výborným zdrojem. U imunitně zvýšených dávek zkuste smíchání Maitake a houby shiitake, protože jejich různé sloučeniny spolupracují synergicky. Ve studii prováděné Tufts University dokonce i u bílých žampionů bylo prokázáno, že zvyšují imunitní reakci. Houbové vegetariánské rizoto  připravované v kokosovém oleji je vynikající způsob, jak si užít antivirové výhody hub a kokosového oleje.

4.Konopná semena

Protein v semenech Cannibis sativa obsahuje globulin názvem edistin, který posiluje imunitní systém. Konopná semena jsou také nutriční bombou, obsahují všechny esenciální aminokyseliny s vyváženým poměrem omega-3 a omega-6. Zkuste přidat loupaná konopná semínka (tzv. konopá srdíčka), do vašeho smoothie, ovesných vloček, polévek a salátů.

5. Voda

Je všeobecně známo, že když máte rýmu, měli by jste pít hodně vody. Dehydratace může oslabit váš imunitní systém, a tak budete náchylnější k infekcím.

 6. Stop kouření

Cigarety nejsou jen špatné pro vaše plíce, ale jejich dehet a chemikálie také ztěžují vašemu tělu boj proti infekcím. Kuřáci jsou mnohem náchylnější k chronické virové infekci, epidemii a dokonce i rakovině a autoimunitním chorobám.

7. Pravidelně cvičte

Vždycky věděli, že při pravidelném cvičení se cítíte lépe, ale to skutečně pomáhá proti virovým infekcím? Odpověď zní ano! Při cvičení probíhá cirkulace bílých krvinek v těle efektivněji, takže všechny patogeny jsou rychleji zabity. Cvičení je také jeden z nejlepších způsobů, jak snížit stres, který oslabuje imunitní reakci. Pro dosažení nejlepších výsledků, dodržujte pravidelný cvičební režim, ale na takovém bodu, který  vám bude příjemný a současně si zvýšíte i vaši fyzickou kondici.