Detoxikace organismu

15.03.2016 10:19

Co je detoxikace a proč detoxikovat?

Jaro už nám klepe na vrátka a s ním přichází aktuální téma detoxikace organismu.

Pomocí detoxikace zbavujeme naše tělo škodlivých látek. Tento proces je často spojován s obdobím jara, kdy se vše probouzí k životu. Občasná očista organismu však neuškodí kdykoliv v průběhu roku, nejenom v jarních měsících.

 

 Detoxikace:

• Posiluje imunitu.

• Zbavuje pocitu únavy a dodává ztracenou energii.

• Přirozeným způsobem upravuje váhu.

• Zlepšuje kvalitu pleti.

 

Když budeme dodržovat zásady detoxikace, posílíme svůj imunitní systém a zabráníme vzniku chronických chorob.

 

Detoxikace je proces čištění těla od nahromaděných toxinů. Mnoho z těchto toxinů pochází z naší stravy, užíváním drog a vlivem životního prostředí. Dále tuky, zvláště oxidované tuky a cholesterol, volné radikály, a jiné nepříjemné molekuly působí jako toxiny. Špatné trávení tlustého střeva nebo jeho možná dysfunkce, snížená funkce jater a špatné vylučování přes ledviny zvyšují toxicitu našeho organismu.

 

Detoxikace zahrnuje stravování a změny životního stylu, které snižují příjem toxinů a zlepšují vylučování. Vyhýbání se chemických látek, z potravin či jiných zdrojů, rafinovaných potravin, cukru, kofeinu, alkoholu, tabáku, a mnohých léků pomáhá minimalizovat zatížení těla toxickými látkami. Meditace pomáhá dosáhnout výrazných zlepšení v oblasti nejen zdraví a chování, ale všech aspektů života.

 

Při detoxikaci tlustého střeva, je rovněž důležité začlenit probiotika do vaší stravy. Doplnění potřebné střevní flóry Vám dodá energii a zvýší imunitu. Na jarní očistu je velice vhodná chlorella pyrenoidosa, spirulina, mladá pšenice, mladý ječmen, detoxiační náplasti, a nebo zeleninové šťávy.

 

Pročištění tlustého střeva

Stolice je základem našeho zdraví. Pokud nemáme alespoň 1 stolici za den, už jsme na cestě k onemocnění. Lidské tělo se nezměnilo za posledních několika tisíc let, avšak dnešní strava se změnila výrazně. Všechny rafinované cukry, bílá mouka, maso plněné hormony a antibiotiky, představují neustálý útok na naše tělo.

Neustále si ničíme naše těla tím, že jíme nevhodné potraviny. Rakovina tlustého střeva je 2. nejčastější příčinou úmrtí na rakovinu.

Takže, přetížení těla toxiny se musí stále odstraňovat, a musí se provádět i čištěním střev. Jeden z nejčastějších střevních problémů, kterým lidé trpí dnes je zácpa. Čím delší je čas, kdy nedochází k odchodu stolice, tím větší je zatížení těla toxiny v našich střevech-dochází zde následně k zahnívání a kvašení a samozřejmě tím větší je riziko vzniku onemocnění.

Nemoc obvykle začíná právě zde. Proto kdo trpí zácpou, měl by se mít na pozoru, snížená pohyblivost střev je útočiště a potenciálně živná půda pro vážné onemocnění. Ale i řídká stolice, nebo špatná kvalita po delší dobu, může být signál velmi nebezpečný pro vaše zdraví.

 

Správná očista

Jídelníček

Všechna jídla, po kterých se cítíme těžce a unaveně, vyškrtněme ze svého jídelníčku. Potraviny nám mají dodávat energii a živiny, ne nás na zbytek dne vyřadit z provozu. Snažme se proto jíst střídmě a častěji. Alespoň v období detoxikace se zaměřme na výrobky BIO potravin. Omezme kofein, samozřejmě také nikotin a do svého jídelníčku zahrňme zeleninu, celozrnné pečivo, luštěniny. Pozor na mastná jídla, živočišné tuky, uzeniny, sladkosti.
 

Začněme přechodem na stravu bohatou na syrové ovoce a zeleninu, jen velmi málo vařených, nebo zpracovaných potravin, které pomohou udržet náš trávicí systém bez hlenového plaku. Toto umožňuje optimální výživu a omlazení organismu.

Pročištění tlustého střeva je postup, který může zahrnovat použití mnoha různých potravinových doplňků a několika denní půst. Bylinné pročištění tlustého střeva je nezbytnou součástí dobrého detoxikačního programu.

Osoba na typické české stravě má 8 jídel nestráveného odpadu v tlustém střevě, zatímco osoba, s vysokým obsahem vlákniny ve stravě má pouze 3.

 

Začněte detoxikační program

Dobrý čistící program, by měl vždy začít odstraněním odpadu v tlustém střevě, poslední část svého zpracovatelského řetězce potravin. Pokud se pokusíme vyčistit játra, krev, nebo lymfatický systém, aniž bychom nejprve řešili zanesení střev, střevní odpad, který momentálně naplňuje střeva, vylučuje toxiny, které vrátí zpět do našeho těla.

Zácpa a průjem jsou náznaky toxického obsahu hmoty ve střevech. Navíc mnohem vážnější problémy rakoviny a imunitního systému dysfunkce začíná u toxických střev.

Vzhledem k tomu, že na tlusté střevo působí hnilobný obsah, mění se tak jeho tvar a jsou ovlivněny i jeho funkce. Dochází pak k častým zánětům a objevují se divertikly a jiné střevní patologie. Všechny tyto vady tlustého střeva, výrazně zhoršují funkci tlustého střeva. Tlusté střevo je taková tělní "kanalizace", a pokud se neléčí správně, může akumulovat toxické jedy, které jsou absorbovány do krevního řečiště. To zase může způsobit řadu onemocnění.

 

Možná očista střeva:

- půst o vodě, šťávy, syrové ovoce a zeleninu

- Probiotika

- Mladá pšenice, Chlorella pyrenoidosu, Spirulina

- Zelený jíl

- Lněné semínko

- Zásadité klystýry

 

Chlorella pyrenoidosa, spirulina,mladá pšenice, mladý ječmen a zelený jíl na sebe vážou toxiny, těžké kovy, pesticidy atd. Chlorella díky obsahu vlákniny, čistí jako kominická štětka a navíc obsahuje růstový faktor CGF, který podporuje růst prospěšných bakterií. Lněné semínko čistí a snižuje hladinu cholesterolu.

 

Pijte alespoň 8 sklenic vody za den.

 

Očista ledvin.

Nyní se podíváme na detoxikaci ledvin. Věděli jste, že naše šance na vytvoření ledvinových kamenů v našem životě jsou 1 z 10? Více než 300.000 lidí v USA trpí selháním ledvin a musí podstoupit dialýzu nebo čekají na transplantaci ledvin.

Každý den naše ledviny přefiltrují asi 200 litrů krve.

 

Velký přívod krve do ledviny jim umožňuje provést následující úkoly:

- Regulují složení krve

- Udržují konstantní koncentrace různých iontů a dalších důležitých látek

- Udržují konstantní objem vody v těle

- Odstraňují odpady z těla (močovinu, drogy, toxické látky)

- Udržují acidobasickou koncentraci krve

- Napomáhají regulovat krevní tlak

- Stimulují tvorbu červených krvinek

- Udržují v těle hladinu vápníku

 

Naše ledviny čistí krev tím, že odstraňují odpady, a pak vrací vyčištěnou krev do těla a nežádoucí látky skončí v moči. Moč proudí z ledvin přes močovody do močového měchýře.

 

Ledviny nejlépe pročistíme, když budeme pít velké množství tekutin hlavně vody a budeme jíst zdravou stravu. Jakákoliv forma střevní očisty pomůže také ledvinám. Zeleninové šťávy rychle pročišťují ledviny a jakákoli forma půstu, která obsahuje velké množství tekutin, je velice vhodná pro čištění ledvin. Udělejme si kůru, při které budeme konzumovat pouze vodní meloun - to je ideální varianta pro očistu ledvin.