Zelené čaje

01.02.2018 10:31

Máte rádi zelený čaj? Je velmi oblíbený a má mnoho pozitivních účinků na naše zdraví. Pojďme si ho více přiblížit.

O zeleném čaji

Zelený čaj označujeme jako „pravý“ čaj. Je charakteristický tím, že při svém zpracování prošel minimální oxidací. Zelený čaj je velmi oblíbený v Číně, Japonsku, Koreji, Tchajwanu a na Středním východě, ale svou oblibu si získal i u nás a v dalších evropských zemích.

Čajové lístky se sklízí obvykle několikrát ročně. Sklízí se zpravidla dva horní lístky čajovníku a listový pupen.

Po sklizni se lístky suší. Tím se zbavují přírodních enzymů. Brání se tak oxidaci antiodixdantů a neničí se flavonoly, které dávají čaji osvěžující chuť. 

Čajové lístky se zpravidla suší na bambusových lískách. Dochází tak k rovnoměrnému vysušení. Po tomto procesu následuje pražení. Díky němu se ustálí vůně a chuť zeleného čaje. Listy zeleného čaje se svinují pomocí strojů. Někde dochází k ručnímu svinování. 

Pozitivní účinky zeleného čaje

Zelený čaj má mnohé pozitivní účinky na naše zdraví. Čaj ovlivňuje především trávicí soustavu a pomáhá při trávení. Preventivně také působí proti rakovině žaludku.

Zelený čaj rozšiřuje cévy, prokrvuje ledviny a mozek. Má příznivý vliv na paměť. Omezuje i tvorbu zubního kazu. Obsahuje kofein, který povzbuzuje organismus. Povzbuzení organismu napomáhá rovněž dalších 600 sloučenin, které zelený čaj obsahuje. Na snížení stresu a pocitu relaxace má podíl theanin, který je rovněž v zeleném čaji. 

Antioxidanty, které jsou zachované v zeleném čaji, působí antibakteriálně a jsou zde patrné protizánětlivé vlastnosti. Navíc zrychlují metabolismus, a tak dochází rychleji ke spalování tuků.

Oblíbené druhy zelených čajů

Obecně můžeme zelené čaje dělit na japonské a čínské. Jsou nejvýznamnějšími skupinami. Oblíbené jsou i cejlonské zelené čaje, zelené čaje z Darjeelingu, zelené vietnamské čaje atd.

Čínské zelené čaje

• Longjing: Je nejznámější z vynikajících čínských čajů z Hangzhou. Má specifický plochý vhled. Na trhu najdete mnohé napodobeniny tohoto druhu zeleného čaje.
• Gunpowder: Jde o velmi populární čaj, který pochází ze Zhejiangu. Pěstuje se však po celé Číně.
• Lu An Gupian: Představuje slavný čaj. Je známý i jako „melounové semínko“.
• Hou Kui: Je to slavný čínský čaj. Setkáte se i s názvem „opičí čaj“.
• Quing Ding: Čaj pochází z Tian Mu. Je známý jako „zelený vrcholek“.
• Xin Xang Mao Jian: Jde o další velmi známý čínský zelený čaj.
• Bi Luo Chun: I tento čaj je slavný. Pochází z Dong Tingu. Na trhu je mnoho napodobenin tohoto čaje.

Z další oblíbených čínských zelených čajů si jmenujme Rain Flower, Shui Xi Cui Bo, Xun Wu, Da Fang, Hou Kui, Tun Lu, Hyson atd.

Japonské zelené čaje

• Banča: Představuje základní třídu zeleného čaje. Má nízký obsah kofeinu.
• Senča: Je nejrozšířenější typ japonského čaje. Jejich kvalita je různá.
• Kabusé: Zpracovává se stejně jako Sencha. Čajovníky jsou 10 dní před sklizní zastíněné. To čaji dodává jemnější chuť.
• Gjokuro: Je velmi kvalitní. Rovněž se zastiňuje, a to na 30 dní před sklizní.
• Mačča: Představuje velmi kvalitní práškový zelený čaj.

Z dalších oblíbených japonských zelených čajů si jmenujme Genmaiča, Kukiča, Hódžica, Tamarjokuča atd.

Příprava zelených čajů

A jak správně připravovat zelený čaj? Nejdříve dejte vařit vodu. Potom si změřte množství čaje. Mělo by ho být jedna až dvě lžičky na čtvrt litru vody. Čaj vkládáme na dno vyhřáté konvice. 

Po uvaření vody (lze ji vařit v rychlovarné konvici), je třeba počkat, až se voda zchladí na teplotu 60 – 85oC. Konkrétní teplota záleží na druhu zeleného čaje. Čím je čaj kvalitnější, tím větší teplotu snese. A co se vlastně stane, pokud čaj zalejete příliš horkou vodou? Čaj nebude dobrý, zhořkne vám.
Po vychladnutí vody na přiměřenou teplotu čaj zalijeme a přiklopíme. Zelený čaj se louhuje dvě až pět minut.

Zelený čaj můžete znovu zalít. Teplota vody se postupně zvyšuje, ale pouze do teploty 90oC. Prodlužuje se i doba louhování.